Komikeren som i mange år var en av programlederne i underholdningsprogrammet Nytt på nytt på NRK, gleder seg stort til å gjeste Alta for første gang.

– Blir stas

Det gjør hun i kveld i kultursalen.

– Dette er første gang jeg besøker Alta, så det blir stor stas. Denne forestillingen, som jeg spilte i Oslo i høst, har jeg vært på turne med over hele Norge siden nyttår, sier Hærland.

Showet heter Gudbedre og for første gang står hun på en scene og forteller ting om seg selv som faktisk er helt sanne. I tillegg snakker hun om terror, dop, fordommer og swingersmiljøets åpenbare fallgruver.

– Den viktige røde tråden i det hele er å ha galgenhumor når det blir tøft og vanskelig i livet, sier hun til Radio Alta.

Regien har Bård Tufte Johansen.

Kan miste synet

– Du har selv slitt med en sykdom?

– Ja, jeg har hatt en øyesykdom i over 20 år. Jeg har aldri snakket om det til noen før nå i det siste. Sykdommen gjør at jeg mister mer og mer av synet, og det vil jeg gjøre i årene som kommer også, for det finnes ingen behandling.

Hun forteller at det tøffeste har vært å holde sykdommen skjult.

– Det har vært veldig tungt og tøft å holde sykdommen hemmelig. Men, det handler om å finne litt humor i hverdagen når man har det vanskelig, det er slik man overlever, for jeg har ikke noe annet valg. Humor har for meg alltid vært en fin måte å prate om de vanskelige tingene. I min familie har vi alltid brukt humor når ting blir tøft og tungt. Latter er viktig når man prøver å overleve, påpeker den populære komikeren.

Alvor mellom linjene

På spørsmål om hva forestillingen handler om, svarer hun humor og alvor.

– Det blir mye latter og endel alvor om hverandre. Den fineste humoren er når den inneholder dybde og alvor mellom linjene. Showet har fått veldig gode mottakelser på de plassene jeg har vært så langt.

Befriende i nord

Selv synes hun det er en stor befrielse å være på turne i Nord-Norge.

– Veldig flott å være på tur, og spesielt i nord, for nå trenger jeg ikke tenke på å ikke banne en gang eller to. De tåler jo ikke banning sørpå for tiden for de blir jo krenket for alt mulig, så her i nord føler jeg at jeg puste friskt, ler hun.

– Hva vil publikum, som vurderer å komme, tenke etter forestillingen?

– Da vil de ha ledd masse, samt at de også, forhåpentligvis, har reflektert og tenkt litt også.