– Vi ser at det samiske nasjonalteateret gjør mye for å styrke den samiske identiteten og jobber for å vise fram hele Nord-Norge for hele verden. Det er hovedgrunnen til at vi støtter teateret med en så stor sum.

Fra toppledelsen

Det sier banksjef, Ulf Tore Isaksen for Sparebank 1 Nord-Norge, som torsdag overrakte teateret en sjekk på hele 750.000 kroner.

– I fjor ga vi bort fem millioner til kulturtiltak,  med en pott som banken har for Finnmark. Denne summen er dog ikke tatt fra denne potten. Denne sjekken er jobbet fram og gis fra banken på konsernnivå, sier Isaksen.

– Viktig for kulturlivet

– Denne summen skjenker vi teateret fordi vi i Sparebanken 1 Nord-Norge har et syn på at vi skal bidra til bolyst, og kulturlivet som skjer og skapes i Nord-Norge, er derfor en viktig del av bolyst. Den samiske kulturen er i så måte særdeles viktig i nord, uansett hvordan man vrir og vender på det, og uansett hvilke identitet man har, eller hvordan man definere seg selv, tilføyer banksjefen.

500.000 av summen skal brukes på den storslåtte konserten som Beaivvas skal ha i Trondheim 6. februar i forbindelse med det samiske 100-års jubileet, og resten skal de bruke på kommende oppsettinger.

– Vi vet at denne forestillingen ikke bare skal handle om de som definerer seg som samer, men den kommer til å favne om alle. Beaivvas bidrar til at vi alle er stolte av den samiske kulturen, som helt klart er en veldig viktig del av Nord-Norges kulturarv. Teateret tar også var på samisk språk og kultur på en glimrende måte, og det skaper stolthet blant oss alle, roser Isaksen.

Umåtelig takknemlig

Teatersjef Rolf Degerlund setter selvsagt stor pris på sjekken.

– Dette er bare helt fantastisk. Dette er noe vi,  i hele staben, setter umåtelig stor pris på, takker Degerlund.

Han håper et nytt teaterbygg snart blir en realitet.

– Jeg håper vi i 2019 kan begynne å starte byggingen av et nytt teaterbygg, for det trenger vi som kjent sårt. Slik det er nå må jeg for eksempel, hvis vi skal ha forestilling for barn, skrive brev til foreldrene på forhånd om at de som har astma og allergi, ikke bør og kan komme, for så ille har vi det nå i dette nedslitte råtne bygget. Vi trenger ikke flere utredninger om det skal bygges nytt teater. Alle vet jo hvor ille vi har det, og jeg har også nå bestilt inn en lege som skal undersøke våre ansatte, som sliter med astma og andre plager grunnet sopp og råte. Ingen skal måtte jobbe under slike forhold, sier Degerlund.