Administrasjonen har lagt fram en sak for hovedutvalget for oppvekst og kultur for kunstutsmykking av alle de nye byggeprosjektene som foregår, eller er planlagt. Hvis politikerne går for den største foreslåtte prosentsatsen, så kan kunst for hele 18,6 millioner kroner kjøpes inn i årene som kommer.

– Tidligere har vi søkt om kunst til nye bygg etter at de har vært ferdige, og det har ofte blitt for mange ad hoc-løsninger hvor man enten har kjøpt inn noe kunst, eller ingenting. Denne gangen ville vi derfor være litt mer i forkant av alle byggeprosjektene, og derfor ber vi hovedutvalget for oppvekst og kultur ta stilling til dette. Da vil alle nye offentlige bygg i Alta, med større sannsynlighet, bli utsmykket med kunst, sier rådgiver for kultur, Sylvi Bellika.

– Opp til politikerne

Hun forklarer at det ikke er lovpålagt at kommunen må utsmykke sine bygg, men hvis politikerne vedtar at så skal skje, så kan man få dekket opptil 50 prosent av utsmykkingen fra den statlige institusjonen KORO, som betyr «kunst i offentlig rom».

– Det er politisk vedtatt for mange år siden at kommunen skal kunne sette av inntil 1,5 prosent av byggesummen til utsmykking. Om de vil sette av penger og hvor mye de vil sette av, skal avgjøres i kommunestyret denne måneden, og derfor har vi lagt fram et saksfremlegg på ulike prosentsatser slik at politikerne har en pekepinne på summer per bygg. Hvor mye man eventuelt får av KORO avhenger også av prosjektets omfang, og hvordan det kunstneriske innholdet blir, forklarer Bellika.

I administrasjonens innstilling står det at hovedutvalget vedtar at det innarbeides en kostnad på minimum 0,5 prosent av totale byggekostnader til kunstnerisk utsmykking av bygg og uterom på alle fremtidige prosjekter. Kostnadene må innarbeides i hvert enkelt prosjekt.

Bellika påpeker at prosentsatsene kun er forslag og en mal.

– Det er ikke slik at politikerne for eksempel må vedta 1,5 prosent. Det kan være slik at de velger at utsmykkingen for eksempel skal være 0,2 prosent. Men det er noe de skal få avgjøre. Hvis de går for en sum, så vet også hovedutvalget hva vi har å forholde oss til, sier Bellika.

– Hva skjer så hvis politikerne bestemmer seg for en mulig prosentsats?

– Da må vi sette opp en komitè som skal bestå av kunstnere, arkitekter og brukere av byggene, som i sin tur skal være med å bestemme hvilken kunst som skal kjøpes inn, og om det skal være maleri, skulpturer eller andre kunstgjenstander.

Anbefaler 0,5 prosent

Rådmann Bjørn-Atle Hansen sier de anbefaler politikerne å gå for satsen på 0,5 prosent.

– Vi kunne gjerne ha gått for fem prosent, men en så stor sum har vi selvsagt ikke råd til. Men, store, nye, flotte bygg må jo smykkes ut, og derfor har vi lagt fram en skisse på ulike regnestykker. Alle kommuner i hele Norge smykker ut sine nye bygg, og det må selvsagt også Alta gjøre. Det er politikerne som skal bestemme hvilken prosentsats de vil gå for, og hvis de går for vår anbefaling på 0,5 prosent, så skulle jeg tro at vi får ganske mye flott kunst, som helt klart vil gjøre byggene vakrere både inne og ute, sier Hansen.