Menighetssekretær Kristin Østby er fornøyd med at hele 7000 gjestet konsertene som gikk av stabelen i Nordlyskatedralen i fjor. I 2015 ble det arrangert 30 konserter i Nordlyskatedralen. I fjor økte dette til 46.

– Med flere konserter økte også antall publikum. Tallet ble 7000. En veldig pen økning som vi selvsagt er meget fornøyd med. I 2015 hadde vi et publikumstall på 5800, sier Østby som er glad for at flere og flere vil spille i katedralen.

– Flere lokale oppsettinger ønsker å ha sine konserter i katedralen og det er selvsagt noe vi setter stor pris på. I fjor hadde vi fire lunsjkonserter med elever i alle aldre fra Alta kulturskole og disse øker stadig – også i antall publikum. Et flott tiltak som vi helt klart vil fortsette med i år, sier hun.

Nedgang av turister

Antall besøkende i kategorien turister gikk dog noe ned i fjor.

– I 2015 hadde vi omlag 14.000-15.000 turister innom og i fjor ble dette tallet 10.000-11.000. En av hovedgrunnene til nedgangen er antall cruisebåter, sier Østby som forteller at de forventer et mye større trøkk av turister dette året.

– Det vi vet så langt er at antall cruisebåter som har planlagt å legge sitt besøk hos oss er 18.

– Hva synes turistene om katedralen?

– De setter stor pris på omvisninger hos oss. Det er litt morsomt å se alle ansiktene når de ankommer. De trår inn med nøytrale blikk og etter omvisningen er det bare smil å spore med stjerner i blikket, så alt tyder på at de har trivdes hos oss, smiler Østby.

Forventer mer lokalt besøk

Hun forventer også at det generelle besøket i år vil øke. Grunnen er at «Nordlysattraksjonen» – hvor man skal lære fakta og myter om nordlyset, skal åpne om noen måneder.

– Nå holder vi på med å bygge «Nordlysattraksjonen», og det skal etter planen åpne i vår/sommer. Det tror vi vil generere enda flere besøk, også av skoler og barnehager med mer, sier Østby.

– Stabile tall

City scene og Alta kultursal opplyser at publikumstallene i fjor ligger på omtrent samme nivå som tidligere år.

– I fjor solgte vi 11.132 billetter over 84 registrerte arrangement. Men da er «vanlig» lørdag også regnet som et arrangement, og vi sluttet å ta betaling litt ut i året, så på disse har vi hatt noen tusen inne uten å ta betalt også. Totalt hadde vi cirka 70 scenearrangement, de øvrige er diverse temakvelder/nattklubber, opplyser bookingansvarlig for City scene, Torgeir Ekeland.

Kjetil Linnes opplyser at kultursalen hadde omlag samme tall som tidligere år.

– Jeg har per i dag ikke den fulle oversikten, men totalt hadde vi omlag 12.000-13.000 besøk. Det er tall som vi har hatt de siste årene. Dette er besøkstall fra konserter, revyer, foredrag og konferanser, sier Linnes.