Samiske komponister og Juoigiid Searvi (joikernes forening) har etablert prosjektet Sami Music Expo som de håper skal bidra til å synliggjøre samisk musikk og joik i det internasjonale markedet.

Egen stand

Målsetningen er å synliggjøre samiske artister til et internasjonalt marked og denne uken har delegasjonen reist til Santiago de compostela i Spania for å delta på Womex, et av de fremste samlingspunktene for tradisjons- og verdensmusikk i verden.

– Noen av oss deltok på Womex i fjor og opplevde en stor interesse og etterspørsel etter samisk musikk. Dette ble inspirasjonen til prosjektet som bringer med seg 17 samiske artister, joikere og management til en egen samisk stand som de håper skal vekke oppmerksomhet, sier Elin Kåven som er leder for Samiske komponister.

Bygger nettverk

Womex er et bransjetreff mellom artister, booking agenter og managements innenfor verdensmusikken, og er en særdeles god arena for samiske artister å markedsføre seg selv, bli kjent med den internasjonale booking verdenen og bygge nettverk for videre promotering.

– Vi opplever at hovedmarkedet for samisk musikk først og fremst er internasjonalt. Det er derfor viktig at vi er synlige på internasjonale arenaer hvor bransjen møtes og at vi tilegner oss kompetansen som kreves for å nå ut til det internasjonale markedet. Samisk musikk og joik har ikke et støtteapparat som kan bistå i arbeidet  som står bak en internasjonal promotering og derfor synes vi at dette prosjektet er viktig. Vi håper at prosjektet videreutvikles i fremtiden og at den har positive ringvirkninger for samisk musikk og joik, sier Kåven.