I forbindelse med arrangementene til Humanistisk Uke, som i år går av stabelen fra 16.september til 2. oktober i Alta, ble det i går kveld arrangert dødskafè på Thon hotell. 16 høyst levende deltakere var på plass.

– Ikke terapi

– Det  høres sikkert veldig skummelt ut, men dødskafè stammer opprinnelig fra England. Det heter «Death Cafe Movement», som ble stiftet av Jon Underwood, er bare en kafè hvor folk møtes for å snakke om døden i alle ulike «varianter». Dette er dog ingen terapautiske samtaler slik man har når man for eksempel går til psykolog, men handler kun om diskusjoner rent filosofisk, hvor deltakerne skal dele sine erfaringer og «forventninger» til døden, sier Morten Fastvold.

Han er filosof og har blant annet skrevet boken «Kritisk Tenkning. Sokratisk samtaleledelse i skolen». Fastvold driver forøvrig egen filosofisk praksis.

Handler om livet

Målet med dødskafèen er å få deltakerne til å tenke mer bevisst på døden.

– Jeg holder ulike filosofiske kafèer med mange ulike temaer og under dødskafè, holder jeg ikke dog ingen  forelesning, men lar deltakerne selv diskutere sammen. Målet er på flere måter å øke bevisstheten om døden og at de således får en slags motivasjon til å gjøre mest mulig ut av livene sine. Det eneste sikre vi vet i livet er jo at døden en dag inntreffer og det er således ganske merkelig at det er såpass tabubelagt – i og med at vi ikke diskuterer dette mer i hverdagen, mener filosofen.

– Hvordan er tilbakemeldingene etter slike dødskafeer?

– Det er forskjellig, men i hovedsak blir deltakerne oppstemt og de fleste går fra kafeèn med et ganske så muntert humør, sier Fastvold.