Det samiske nasjonalteatret Beaivvas, som i vår fikk Heddaprisen for forestillingen «Vidas Extremas», er nominert til kritikerprisen som deles ut av Norsk kritikerlag. Teatersjef Rolf Degerlund er mektig stolt.

– Det betyr mye for selvtilliten og viser at Beaivvas lager og leverer stykker som er like gode som alle andre teater i Norge. Stykket som var en samproduksjon med Hætta Productions, beskriver mye av dagens verden – med borgerkrigen i Guatamala som bakteppe. Dessuten er stykket fortalt på en veldig nyskapende måte med gode skuespillere. Stykket ble en stor suksess med fullt hus og både unge og gamle likte fortellingen godt. Jeg håper nominasjonen setter fortgang i planene om nytt teaterbygg. Nominasjonen er nemlig et bevis på at vi lager forestillinger av høy klasse, sier Degerlund.

Har fått dødstrusler

Nicolay Lopez i  Hætta Productions er også mektig stolt over den gjeve nominasjonen.

– Vi kunne aldri drømt om at Vidas Extremas skulle få den responsen den har fått. En ny nominasjon, denne gangen for teaterkritiker prisen, viser at tematikken har truffet en nerve. Det fine med kunsten er at man kan snakke om tunge temaer, man kan stille og ta opp spørsmål eller formulere svar som kanskje er tabu å snakke om. Man kan tilnærme seg en tematikk som vi vanligvis ikke tør å mene for mye om og man kan konfrontere publikum med samfunn eller verdensproblemer.

I Vidas Extremas sitt tilfelle så kunne man ikke se forestillingen uten å måtte ta stilling til endel ekstremt vonde og såre ting, både personlig, men også på verdensbasis. Denne nominasjonen der Vidas Extremas er en av tre nominerte kommer to dager etter dagen for seks år siden hvor vi fikk vite at vår kjære venn Lisandro Guarcax, en viktig Maya leder i Guatemala, brutalt ble kidnappet, torturert og drept. Og den kommer fire dager etter at vi har fått vite at en av danserne i Vidas Extremas «Gato» har fått en personlig dødstrussel fra MS 13 ( en av verdens aller farligste gjenger). MS 13 drepte for noen år siden tvillingbroren til Gato, og mens Vidas Extremas var på turne ble også en av hans beste venner «Milo» ble bortført og drept av samme gjeng. Nå har Gato eller Carlos David Catun Quintana som han heter, fått beskjed om at han er neste på lista. Grunnlaget er fordi han underviser i dans og er et forbilde for barn og unge, han jobber for noe positivt. Ifølge MS 13 så rekrutterer han da fremtidige soldater (unge) bort fra gjeng miljøene og utgjør derfor en trussel for gjengene. Vi har de siste dagene jobbet med en organisasjon som jobber med å gi artister og kunstnere beskyttelse. Vi jobber for at Gato kan flytte til Norge og da kan han ikke se seg tilbake. Det er ufattelig trist at det skal være sånn. Disse hendelsene viser hvor viktig det er å jobbe med kunst og kultur, gjennom kunsten får vi løftet historiene til Lisandro, Milo, Gato og så mange andre skjebner over hele verden. Lisandro og Milo måtte dø for kulturen og kunsten, heldigvis slipper Gato å lide samme skjebne. Om vi vinner kritikerprisen så er det Gato som får ta i mot prisen, for han er den som har ofret mest og som virkelig vet og kjenner kunstens betydning, sier Lopez.