Lørdag kan du bytte ut klær du ikke bruker og få «nye» klær på kjøpet – helt gratis. Det skjer på Ungdommens hus (Huset) lørdag formiddag.

Ren byttedag

– Dagen vi har kalt for noe enkelt som Byttedag i Alta, skal i hovedsak ta for seg klær i alle fasonger og størrelser. Det betyr at byttedagen er åpen for absolutt alle, sier Benedicte Lyng på Huset.

Ideen til den store klesbyttedagen er henne egen og håpet er at alle som kommer skal få utbytte av å møte opp.

– Alle har masse klær i skapet, som de ikke bruker. Da blir dette en gylden anledning til å få byttet dem til noe som de blir å bruke. Jeg vet at spesielt mange jenter kjøper masse klær som faktisk ikke blir brukt etterpå, så jeg regner med at det kvinnelige kjønn blir godt representert, men selvsagt er alle menn og gutter også velkommen, sier Lyng.

– For alle

– Hvorfor klesbyttedag på Huset?

– I vår og sommer bruker veldig mange av de som er på Huset tiden på andre ting, og får å skape litt mer aktivitet her, så må vi som har helgevakt komme med ideer til nye aktiviteter, så jeg kom på dette med å bytte klær. Jeg håper selvsagt mange kommer innom og vi har allerede fått inn masse barneklær, så dette er også en dag for de som har små barn og den yngre garde. Mange foreldre har sikkert behov for å bytte klær i andre størrelser for sine barn som vokser, minner Lyng om.

Kjøpepress og gjenbruk

Arrangementet som starter klokken 12.00 er helt gratis og har som mantra å redusere kjøpepresset blant befolkningen.

– I stedet for å shoppe og handle nytt, kan man bruke lørdagen til å bytte klær.  Vi vil dog ikke ha gamle fillete klær som ingen vil bruke, men fine plagg som man selv ikke bruker. Det hele vil også selvsagt ha et stort fokus på det evinnelige kjøpepresset og selvsagt på gjenbruk. Trade Day, eller «Byttedag», er en tradisjon som allerede er godt etablert flere steder i verden og Norge – og nå var det på tide at vi også fikk dette til Alta. Våren er også kommet, og for flere betyr det ryddetid på loft, kjeller og selvsagt klesskapet, sier Lyng.

Fire avdelinger

I tillegg skal overskuddet av plagg gis bort til et godt formål.

– Vi skal ha fire avdelinger som er dame, herre, sko og tilbehør. Har man ikke noen klær som man vil bytte, kan man selvsagt også komme for å finne seg et nytt plagg. Men før du kommer, ta en titt i skapet, finn pent, brukt tøy  og sørg for at det er rent og pent og ta det med deg, når du kommer så kan du velge å vrake og  ta med deg nytt tøy hjem, så enkelt er det, mener Lyng.

Hun påpeker at de selvsagt også skal gi bort det som blir til overs.

– Vi gir alt av klær som blir igjen til Aksis, så overskuddet går også til et godt formål, så på denne dagen slår vi flere fluer i et smekk, sier Lyng.