De skal stanse en massakre eller terrorangrep hvor som helst, når som helst. De kan bli brått revet ut av nattesøvnen med beskjed om å stille utenfor med våpen, skuddsikker vest, hjelmer med skuddsikkert visir og grunnutrustning. UEH-merket på armen viser at han er spesialtrent for skarpe oppdrag. Det er landets UEH-enheter det handler om. Politiets spesialberedskap.

– Vi kan bli oppringt når som helst, og vi stiller opp hvis vi kan. Vi synes det er interessant og viktig, sier UEH-betjenten til Altaposten.

Det er noen få minutter etter at vi har fått vite om nye terrortrusler mot Norge. Da er også de lokale UEH-betjentene ekstra vaktsomme. Landets politistyrker har økt beredskap og bevæpnet politi ved grenseoverganger og internasjonale flyplasser. Samtlige politidistrikt ble varslet.

Betjenten bruker noen få sekunder på å få på hjelm med visir, skuddsikkert utstyr. Han tar frem våpenet, som alltid er med. En MP-5 maskinpistol.

– Vi har mellom 10 og 12 spesialtrente betjenter. De kommer ut først i en væpnet aksjon, sier politimester Morten Daae.

UEH-enheten er i vanlig turnus, og ikke mange nok til døgnkontinuerlig beredskap. Likevel kan de bli oppringt på fritida.

Beskjed i fjor

Det var i fjor Politidirektoratet ga distriktene beskjed om å ha beredskap for skarpe oppdrag døgnet rundt. For å klare det, må Vestfinnmark politidistrikt ha 24 spesialtrente betjenter. Tidligere hadde man åtte. I dag er man oppe i ti.

– Vi har ikke mannskap nok med den utdanninga, sier politimesteren.

Han sier det jobbes med å få det på plass. De venter på ledige plasser på politihøgskolen, i tillegg må de finne betjenter som er egnet og har lyst. Utdanninga er et relativt tøft kurs som går over tre uker. Tar man en feil avgjørelse midtveis i kurset, kan man bli sendt hjem. Når man har gjennomført kurset, må man vedlikeholde det med mange timers ekstra trening i året.

– Jeg er avhengig av å få sendt folk til politihøgskolen. Da må jeg få tildelt plasser, og så må de være kvalifisert. De må ha lang nok tjenestetid, og være skikket til å gjennomføre det, sier Daae.

Terrormeldingen

Det er i etterkant av terroren i Oslo for tre år siden, at fokus på UEH-enhetene ble økt. Våren 2013 la Stortinget frem den såkalte Terrormeldingen.

– Men det står ikke så dårlig til i Vest-Finnmark likevel, mener politimesteren.

Han mener den vanlige politibetjenten med 48 timers trening på skarpe situasjoner i året, er godt skikket til mange  situasjoner. Når det har vært problemer, som skyteepisodene i Havøysund og Øksfjord, har de likevel klart å få tak i nok UEH og IP3-folk. De har over 100 timer med slik trening i året.

– Selv om man ikke har beredskap hele tiden, inngår de jo i den daglige beredskapen. Når det gjelder de hendelsene vi har hatt i Finnmark, så har vi klart å stille UEH-mannskap ganske kjapt likevel, forteller Daae.