Kun inngripen fra helseminister Bent Høie (H) ser nå ut til å kunne redde Finnmarkskollektivet etter at klagen ble forkastet administrativt av Helse Nord sist fredag.

– Vi har innkalt til styremøte torsdag. Byråkratiet i Helse Nord har gjennom to omganger med anbud og to omanger med klage vist at de  ikke ønsker Finnmarkskollektivet som en del av rusbehandlingen i nord. Så lenge dette er en holdning det ikke hersker noen tvil rundt, er min personlige mening at det ikke har noen hensikt å gå inn i en ny anbudsrunde, sier styreleder i stiftelsen bak Finnmarkskollektivet, Svein Iversen.

Håper på ministeren

Samtidig framkommer det store forventninger i det politiske miljøet, både fra politisk ledelse i Alta kommune og øvrige lokalpolitikere på kommune- og fylkestingsnivå, at helseminister Bent Høie vil gå inn å instruere Helse Nord til å tildele Finnmarkskollektivet de 15 plassene institusjonen var eneste anbyder til.

– Så lenge Finnmarkskollektivet var eneste anbyder, vil det ikke være noe problem å få tilfredsstilt faglig sikkerhet gjennom forhandlinger.  Fagligheten gjennom spesialistert bemanning er betydelig styrket siden første anbud, hvor vi ble dømt ut på grunn av pris. Da var det ingen merknader til kvalitet. Vår oppfatning er at vi faglig tilfredsstiller samtlige krav i anbudsutlysningen, og fra Helse Nord er det også  denne gang  kun skjønn og ingen objektive kriterier som er ankepunktet, påpeker Iversen.

Han viser til at Helse Nord har sagt at pris er underordnet denne gang, og at Finnmarkskollektivet er åpen for å justere opp bemanningsplan om det også tar høyde for det i kontraktspris.

Kommer det klare signaler fra regjering og helseminister på at Finnmarkskollektivet skal sikres, og at Helse Nord vil bli overstyrt, kan oppbudsbegjæring bli utsatt på nytt.

– Uansett må vi på en eller annen måte få en aktivitet i kollektivet nå. Det handler om å beholde den fagkompetanse vi har bygd opp, og som har ventet lenge på å komme i gang. Jeg utelukker ikke at Alta kommune kan bli spurt om å bidra i en slik mellomfase, klargjør Iversen.

Ny runde

Varaordfører Ronny Berg (Frp) har jobbet tett med saken opp mot lederen av Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos. Hun har bekreftet overfor Altaposten at hun har vært oppbrakt over at Helse Nord har gått utenom klare politiske føringer, samtidig som hun har holdt tett kontakt med helseminister Bent Høie. Berg tror ikke at ministeren vil sitte rolig å se på at Finnmarkskollektivet nå seigpines, og at denne type institusjoner fjernes fra kartet. Regjeringen ga Helse Nord 25 ekstra behandlingsplasser for tildeling til institusjoner drevet av ideelle organisasjoner. Kun 10 plasser ble tildelt, og de 15 som institusjonen i Langfjordbotn var eneste anbyder til ble ikke tildelt. Etter klagebehandlingen vil Helse Nord tildele plassene gjennom en ny runde hvor Finnmarkskollektivet og Fossumkollektivet inviteres til å gi anbud.

Ivar Pettersen i Alta Høyre jobber nå tett opp mot sine partifeller i departementet.

– Vi forventer at ministeren forsikrer seg om at avslaget fra Helse Nord er basert på at Finnmarkskollektivet ikke tilfredstiller de krav som departementet stiller, sier Pettersen.

Er forberedt

Kommunikasjonsdirektør Kristian Iversen Fanghol i Helse Nord sa til Altaposten fredag etter at klagen var behandlet  så godt som de kan.

– Klagen er behandlet i tråd med vanlig praksis i anskaffelsessaker. Det betyr at den er behandlet administrativt og at administrerende direktør har ansvar og siste ord, sier Iversen Faghol, som avkrefter at styrenivået har vært inne i klagebehandlingen.

– Er dere forberedt på at helseministeren kan komme til å instruere dere?

– Vi er alltid forberedt på at vår eier har en mulighet til å instruere oss i saker som behandles. Det eneste jeg kan si er at vi har gjort så godt vi kan, og at dersom statsråden velger å komme med en instruksjon vil den bli fulgt opp, klargjorde kommunikasjonsdirektøren.