Altaposten og andre medier har den siste tiden omtalt flere saker som omhandler måten både pasienter og pasientfølgere behandles av Pasientreiser. Organet har som oppgave å sørge for reiser til og fra offentlig godkjent behandling, og er finansiert gjennom de lokale helseforetakene.

Gjennom media er det blitt gjort kjent at både pasienter og følgere fra vestfylket sendes ut på reiser som tar svært mye lengre tid enn nødvendig når de skal til UNN. I stedet for å få første fly hjem etter endt behandling tvinges pasientene som skal tilbake til Alta å bruke siste fly. Det fører til flere timer unødvendig "dødtid" i Tromsø. I tirsdagens papirutgave fortalte vi historien til pasientfølger Karen Jakobsen, som truer med å slutte som følgesvenn - et arbeid hun gjør som frivillig.

Også reisende til sykehuset i Hammerfest opplever problemer.

For befolkningen i Kautokeino sin del er situasjonen så prekær at ordfører Klemet Erland Hætta gikk ut og ropte varsku.

Må se på reglene

- Noe må gjøres, det er tydelig.

Stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) mener regjeringen må se på regelverket Pasientreiser opererer etter. Han registrerer at Finnmarkssykehuset gjemmer seg bak regelverket når de skal forklare den rigide holdningen hos Pasientreiser.

- Når det hele tiden henvises til nasjonale regler samtidig som pasientene reagerer, da må det være åpenbart at man er nødt til å se på regelverket. Det går ikke an å ha like regler for hele landet - avstandene og reisetiden er totalt forskjellige fra for eksempel Finnmark til sentrale østlandsområdet, påpeker Simensen.

Etterspør skjønnsbruk

Han etterlyser et regelverk som åpner for bruk av skjønn.

- Det virker som at det er lite rom for å bruke skjønn i dagens regelverk, og at det skjønnet som utvises ikke alltid kommer pasienten til gode. Derfor får vi slike historier som vi nå er vitne til. Det må være mulig å se på reglene for å unngå situasjoner slik som for eksempel pasienten fra Kautokeino opplevde, mener Simensen, og sikter til Inge Mortensens historie.

- Dette er saker som engasjerer folk?

- Det er det ingen tvil om. Vi ser det i media, i debattene på nett og får også høre slike historier selv. Det er et stort engasjement rundt saken, og da er det vår plikt å løfte slikt inn i Stortinget, sier Simensen.

Setter ministeren til veggs

Akkurat det tenker han å gjøre:

- Jeg har tenkt å stille spørsmål til statsråden når jeg er på plass igjen på Stortinget. Her vil jeg spørre om ikke ministeren bør se på de nasjonale reglene, og sørge for at vi får inn en så stor fleksibilitet i reglene at saksbehandlerne forstår at de kan bruke skjønn. Jeg har fått god støtte fra Tove Karoline Knutsen som sitter i helsekomiteen, hun har sagt hun vil ta tak i saken, sier Simensen.

- Dette er vel slike saker som er med på å fyre opp under sykehuskravet i Alta?

- Jeg går ikke inn på sykehusdebatten her og nå. Men med oppbyggingen av spesialisthelsetilbudet i Alta vil det bli mindre behov for transport til og fra sykehus. Det er oftest spesialisttilbudet du søker når du må ut og reise til sykehus. Med et bedre spesialisttilbud blir situasjonen i alle fall noe bedre for befolkningen i Alta og Kautokeino.