Saken skulle startet i Alta tingrett i dag. Opprinnelig var det satt av 15 dager. Men etter at tilståelsen kom, går rettssaken nå som tilståelsessak hvor det kun er en dommer til stede. Saken går nå over kun to dager.

– I motsetning til i en meddommersak, hvor det kreves full bevisførsel, er forutsetningene ganske endret i en tilståelsessak. Men både aktor og forsvarer møter. Tiltalte har tilstått de fleste forhold vedkommende er anklaget for, sier sorenskriver Bjørnar Leistad.

Like alvorlig

Selv om sakens omfang i retten er redusert mye i forhold til antall forhandlingsdager, ansees alvorlighetsgraden like omfattende.

– Det gjør den. Når det kommer til straffeutmåling vil det naturlig nok, i henhold til praksis, ligge en straffrabatt i en slik tilståelse. Men hvor mye denne rabatten vil utgjøre kan jeg ikke si noe om nå, påpeker Leistad.

«Produksjonssjefen vår er av de aller flinkeste i sitt fag og vi bakker opp vår ansatt på alle mulige måter inn mot og under rettssaken. Vedkommende opplever situasjonen som absurd», sa styreleder i Grieg Seafood, Per Grieg, til Altaposten før jul. Nå har likevel tiltalte lagt kortene på bordet og tilstått å ha sendt inn rapporter til Mattilsynet hvor tallene ikke kan underbygges med fakta.

Omfattende tiltale

I tiltalebeslutningen, utformet av Statsadvokatene ved Økokrim, avdekkes feilrapportering av for mye laks i merdene i over 30 tilfeller i Griegs lokaliteter i Hammerfest, Nordkapp og Loppa. Det har også blitt meldt inn uriktige tall i forhold til antall lakselus i selskapets merder. Produksjonssjefen er, i motsetning til tidligere, nå også tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring til offentlig myndighet.

– Vi ønsker egentlig å si minst mulig nå, all den tid saken skal opp i retten i morgen. Men det må ikke være noen tvil om at vår ansatt har både min og selskapets fulle tillit og støtte, sier regiondirektør for Grieg Seafood Finnmark, Håkon Volden, til Altaposten.

Altaposten har ikke lykkes i å få kommentar fra tiltaltes forsvarer, Hallvard Østgård.