Det ble i 2013 landet 13.970 kilo laks i Altaelva, mens det ble tatt 13.500 kilo av kommunens sjølaksefiskere.

– Det er laks nok. Men det er ikke mye fisketid igjen for oss som fisker i sjøen i løpet av en sommer. Men jeg slutter ikke, jeg er helt avhengig av inntekten laksen gir, slår sjølaksefisker Gunnar Ingebrigtsen på Storekorsnes fast.

Kraftig overvekt

Statistikken viser riktignok at det i løpet av 11 fiskesesonger, fra 2003 til og med 2013, ble tatt nær 80 prosent mer laks i nøtene i Alta kommune enn i Altaelva. I Altaelva ble det samlet landet 180,35 tonn laks, mens det i samme periode ble tatt 322,62 tonn i nøtene i fjorden.

– Fangstene vil svinge, noe det alltid har gjort. Vi har vært forvent de siste årene, med gode tall. Når fangstene går litt ned, som det totalt gjorde i fjor, så roper man på krise. Personlig hadde jeg god fangst i fjor, til tross for at laksen kom seint inn på grunn av god tilgang av sild til langt ut på sommeren. Jeg skal være enig i at det var lite smålaks i fjor. Ellers mener jeg det ikke er noen grunn til å være bekymret, understreker han.

Ingen stress

Antall benyttede notplasser har gått ned fra 147 i Alta kommune i 2003, til 110 i 2012. I tillegg er fisketiden kraftig redusert for notfiskerne i det samme tidsrommet. Også bruken av krokgarn er redusert mye, noe Ingebrigtsen mener slår kraftig ut på fangstene.

– Hvis man virkelig er bekymret for laksen, hvorfor lar man ikke være å fiske i elva, spør Ingebrigtsen.

Han hevder det er en vesensforskjell på det fisket som foregår i Altaelva og det notfiskerne driver i fjorden.

– Jeg er avhengig av laksen for å få inntekt om sommeren. Jeg solgte ikke tørrfisk en gang utenom laksen i sommer. I elva driver de kun hobbyfiske, hevder han.

Tar fortsatt mest

Selv om 2013 er historisk, og viser at Altaelva ga mer laks enn Altafjorden, er dette et engangstilfelle. For å balansere inntrykket, viser statistikken for de fem siste årene at det er tatt 88,01 tonn i Altaelva, mens det i samme periode ble tatt 117,54 tonn i Altafjorden. Notfiskerne tok altså godt og vel 30 prosent mer laks enn elvefiskerne i femårsperioden fra 2009 til og med 2013.

– Det har variert i alle år. Det er bare i 1945, altså rett etter krigen, at det var fantastisk mye laks. Ellers har det variert mye uten at laksen har blitt borte. Jeg kommer til å fiske laks så lenge helsa holder, klargjør Gunnar Ingebrigtsen.