Et nytt og bærekraftig agn lar sportsfiskere smøre luktstoffpå fiskekroken, slik at kroken tiltrekker seg fisk. Alt fra torsk og laks, tilkveite skal visstnok komme svømmende mot kroken.

Agnet er lik en geleaktig krem, og vil bli solgt påtuber. Marine restråstoffer skal være hovedessensen i innholdet.

Tre typer agn

- Gjennom mange forsøk har vi kommet frem til tre typer agnmed ulike smaksstoffer som fisken liker. De tre agnene er spesialtilpassetartene torsk, kveite og ørret, laks og røye. Dette er det førstesportsfiskeragnet i markedet som er vitenskapelig dokumentert, sier seniorforskerSten Siikavuopio i Nofima til forskning.no.

Siikavuopio har det siste året hentet ut mange uliketype lukter fra restråstoff, og undersøkt hvordan fisker reagerer på luktene.

Gründeren er fra Lofoten

Svein Kvalvik, en gründer fraLofoten, har sammen med forskere fra matforskningsinstituttet Nofima, SINTEFMaterialer og kjemi, og de tre industripartnerne Borregaard AS, Akvaren AS ogHaplast AS utviklet super-agnet.

Fortykningsmiddelet som gjør det mulig å påføreluktstoffene i form av en krem, er utviklet hos SINTEF Materialer og kjemi iOslo, opplyser forskningsnettstedet.

– Vi har gitt kremen egenskaper som gjør at den brytes nedi vann over tid. Dette for å hindre at redskapen skal tiltrekke seg fisk tilevig tid hvis snøret skulle ryke. Samtidig har vi sørget for at den ikke løserseg for raskt i vann. Mesteparten av kremen kan lages av fornybare ressurser,fortsetter Ferdinand Männle, markedsdirektør i SINTEF Materialer og kjemi.

Har fått støtte til prosjektet

Innovasjon Norge, Mabit og Norges forskningsråd har allegitt støtte til forskningen som ligger bak det nye agnet.

– Agnet har egenskaper som naturlig agn, forurenser ikkeog er biologisk nedbrytbart. Vi bruker restavfall fra fiskeproduksjonen, dermedbelaster vi ikke fiskeressursene for matfisk.Ved å erstatte fisk som agn vil vibidra til reduserte klimautslipp, bedre utbytte i linefisket og mulighet forselektivt fiske, forteller Lofoten- gründer  Kvalvik til forskningsnettstedet.