Hvem har ikke følt seg litt klam i hendene da man har kjent lukta av tannlegekontoret rive i nesa. Og er det kanskje ikke litt godt å kunne holde seg fast i stolen når boret hviner og vannspruten står i ganen?

Mange har skrekken

Bilmekaniker, lastebilsjåfør og glamourmodell Christin Mattilakken Røde har bygget et tøft image som «guttejente». Med dette som bakteppe stusser sikkert mange over at Charterfeber-jenta fra Langfjorden skulle være redd noe så ufarlig som tannlegen.

– Jeg har helt utrolig dårlige minner fra mine første besøk hos tannlegen. Jeg burde kanskje ikke si det, men den skoletannlegen vi hadde der jeg vokste opp skremte oss ungene. Vi fikk sprutet vann i ansiktet og vi fikk boret tennene så det gjorde skikkelig vondt. Dette satte så dype spor i meg at jeg til slutt ikke turde gå til tannlegen. Ikke før jeg fikk dette tilbudet hos Kolpus om å bli kvitt skrekken for frakken og munnbindet, sier Røde.

– Nå er jeg inne til sjekk, etter at jeg boret og plomberte to hull for noen uker siden, så nå går det bra. Men jeg har hatt tannlegeskrekk av den ekstreme typen, sier lastebilsjåføren.

Tilbyr en mulighet

Hos Kolpus tilbys en høyst human tilnærming til skrekkscenariet for de som lider av odontofobi – tannlegeskrekk.

Her tilbys pasientene en rolig tilnærming til problemet. Og litt etter litt slipper skrekken taket. Tannlegene Tonje Lundin og Mette Henriksen, sammen med tannhelsesekretærene Ulrikke Holm Høydal og Runi Johansen, kurerer rett og slett tannlegeskrekk hos pasientene sine. Og de har utdanning i å fjerne skrekken, understreker de.

Den offentlige tannklinikken har også et tilbud, men det er bare til barn og unge. Hos Kolpus tannklinikk får også voksne med odontofobi hjelp.

Enkelt fortalt er det snakk om halvtimes behandlinger, hvor man har tilvenning før man fyller munnen hos pasienten med instrumenter, forskalinger, bor og reparasjonspasta.

– Noen ganger må pasientene hit fem til ti ganger før vi kan starte den egentlige behandlingen. Og da har vi eksponert pasientene for det utstyret vi skal bruke. For noen opplever vi at det er skremmende bare å se skiltet på utsida, forteller tannhelsesekretær Runi Johansen.

Klarer å slappe av

– Det er ikke alle som er så ekstremt redde, men enkelte av dem som kommer hit må aller først få en beroligende tablett. Noen har aldri fått tannbehandling uten narkose, men etter at vi har gjort de ulike tiltakene for pasienten sammen med dem og i forståelse med dem, så klarer det seg med en tablett. Og til slutt overvinner folk flest skrekken for å få reparert tennene, sier Tonje Lundin.

– Hva er det folk vanligvis er redde for?

– Det kan være så mye, men det som gjør at mange blir redde kan være alt fra lukta på tannlegekontorene til den smerten folk kjenner når tennene blir boret. Selv om alle som vil ha det får bedøvelse, er det kanskje frykten for smerte, mer enn den virkelige pinen, som gjør at folk bli redde, sier Tonje Lundin.