– Vi har det trangt. Men vi rydder og holder det i orden så langt tiden strekker til. Men vi kommer alltid til å prioritere kundene våre først uansett. Vi er jo tross alt her for dem, påpeker eieren av TSI Norway.

Visuell forurensing

Altaposten har mottatt flere uavhengige tips om det dårlige inntrykket man får av industriområdene i Alta. Også Alta kommune er enig i at det er for rotete på Altahøyden. Industriområdet i Aronneskjosen er ifølge dem ikke bedre, dessverre.

– Vi var på befaring i sommer og er ikke fornøyd med det vi så noen av stedene. Utelagring er greit. Men mange steder ser vi rot og forsøpling. Bedriftene har i henhold til plan- og bygningsloven ansvaret for at ubebygde arealer holdes i en stand som ikke virker skjemmende for omgivelsene, minner virksomhetsleder for oppmåling og byggesak i Alta kommune, Trond-Inge Heitmann, om.

Sliter med lite plass

Saken er imidlertid mer innfløkt, skal man tro andre bedriftseiere. Noen hevder seg regelrett motarbeidet.

– Jeg skulle ønske kravene til å sette opp kaldhall hadde vært lavere. Jeg bygger gjerne en hall på 400-500 kvadratmeter slik at jeg får alle mine metallreoler under tak. Men krav om blant annet isolering gjør at et slikt bygg blir veldig dyrt. Jeg er lei av at utstyret mitt havner under snøen. Jeg må lete etter utstyr, og ting ødelegges under brøyting. Nesten alle bedriftseiere jeg har på kaffebesøk savner at Alta kommune faktisk strekker ut handa og gjør det lettere å drive og utvikle bedriften. Mange føler det stikk motsatt, hevder Magne Thomassen.

Han driver med reparasjoner, vedlikehold og graving, for å nevne noe, med hovedkvarter på Altahøyden.

– Jeg skulle også hatt mer plass. Absolutt. Sånn sett er ikke tomta her helt dimensjonert for det vi driver med. Men vi skal uten tvil gjøre det beste ut av det. Alternativet er at vi må flytte til en større tomt et sted, påpeker Tor Sverre Isaksen.

Planlegger rydding

Vis à vis Magne Thomassen og TSI Norway ligger Tecto. Styreleder og eier Kenneth Strifeldt kan fremvise en blank og ryddet forside. Bak bygget er saken en annen.

– Ja, vi har lagret noe betong og grus. Det skal bort. Det har vi planlagt en stund. Vi innser at også vi må rydde unna sånt, bemerker Strifeldt.

Alta kommune håper bedriftseierne nå tar ansvar.

– Mange klager på plassmangel. Men ofte handler det om å organisere utstyret og lage en struktur som gjør at man holder det ryddig, mener Trond-Inge Heitmann i Alta kommune.

– Jeg er ikke enig i det. Tomtene er ikke større enn de bør være, så det er ikke enkelt. Selv må jeg ta vare på utstyr kunder kjører til meg for å få fikset. Hvis jeg får sette opp en enkel hall uten masse krav som gjør at det koster meg fem millioner kroner, så gjør jeg det tvert. Det vil også bli ryddigere og penere for dem som besøker området, mener Magne Thomassen.

ROTETE: En del rot hos Tecto.
ROTETE: Ikke helt ryddig hos Magne Thomassen.