Et gammelt furutre skaper gnisninger mellom naboer i Apanes. Mens enkelte naboer ønsker å felle treet, og har rettet en forespørsel til kommunen om dette, så har et annet nabopar skrevet en forespørsel til kommunen om ikke treet kan få stå.

– Tidligere, da tomta var vår, hadde ungene dette treet som leketre, med svingtau og annet. Det har fortsatt en verdi for oss utover de verdier som et slikt tre har i seg selv; det renser luften, binder jordsmonnet (her i området er det ganske mye leire), det er viktig for fuglene, og bl.a. ekorn er avhengige av slike trær, skriver naboene.

– Noen naboer ønsker å felle treet. De sier at treet vil bli felt, og at de har fått opplyst hos kommunen at det er flertallet i nabolaget som kan bestemme dette. Hvor mange i nabolaget kan/skal i så fall uttale seg? Vi ønsker å bevare treet. Hva sier reglene i en slik situasjon, spør paret kommunen.

– Kan felles

For en tid tilbake ønsket noen av naboene i området rundt Furuåsen i Apanes, å rydde litt opp på tomta, for å slippe sola og utsikten bedre til. Da var beskjeden at så lenge naboene var enige, kunne trær felles på friområdet, som kommunen har kjøpt for å disponere til lekeplass. Enn så lenge er det ikke etablert noen lekeplass her, men området er å anse som et av kommunens friområder.

Treet det strides om, er et stort, flott tre, som står midt på dette friområdet. Det skjuler sol og utsikt for noen av naboene. For andre, er dette et yndet tre med minner og som skaper nostalgiske følelser. Treet har vært brukt til både lek og alvor.

Skogbrukssjefen mener det er ting som både taler for og imot at treet får stå.

– Jeg synes jo at i slike sammenhenger hvor det er lekeplasser, at det kan være fint å ha trær. Men det er jo også en sak hvor man også må hensyn til hva naboene ønsker. Det å ha trær, ta på og føle med, klatre i og vokse sammen med, er noe som bør høre med til en lekeplass. Jeg synes det er trasig når lekeplasser er helt sterile, og helt uten trær. Det er rett og slett trasig. Det er fint å ha noe som ikke er A4 på en lekeplass, selv om det ikke er EU-standard, sier skogbrukssjef i kommunen, Tor Håvard Sund.

– Sikkert 300 år gammelt

– Er det noe ekstra verdi i et slikt gammelt tre?

– Ja, det som er tatt vare på har en annen verdi. Dette treet er sikkert 300 år gammelt. Hadde det vært sykt og døende, kunne det vært en trussel. Men så lenge det er friskt og fint er det et pluss.

– Hva hvis det skygger for naboene?

– Det kan gjøre det, men samtidig kan det skjerme for vær og vind.

– Hva kan gjøres i denne saken?

– Man kan kanskje beholde treet, ved å pynte litt på det. Man kan stammekviste – det vil si fjerne noen utstående greiner, og lignende. Det kan være en måte å møtes på halvveien på, mener skogbrukssjefen.

– Men jeg ser jo også at det gror igjen i Alta, så det er også et hensyn å ta, sier han.

Saken ligger nå hos Park og Idrett, som vil vurdere om den skal saksutredes. Enn så lenge er det naboene som må bli enige om hva som skal gjøres.

Naboen som ønsker treet kuttet ned for å få kveldssol, ønsker ikke å forsure naboskapet ytterligere ved å kommentere saken.