Leder i Alta Frp og partiets budsjettsnekker er klar og tydelig på at framtidige budsjettøvelser vil hete kutt og sparing i stedet for kostbare nye tiltak.

– Målet vårt slik situasjonen er nå, blir  å jobbe med alle krefter mot presset for å øke eiendomsskatten. Det er dessverre urealistisk å tro at vi kan fjerne eller redusere skatten slik økonomien er per i dag og ser ut til å bli de nærmeste årene. Det selv om Frp har et klart mål om å fjerne eiendomsskatten, er den åpenhjertige tilbakemeldingen fra Odd Erling Mikalsen.

Satser på landbruket

Samtidig har budsjettopplegget Frp nå legger fram ikke ei ekstra krone fra eindomsskatten. Partiet har også funnet alternative kutt og inntektsmuligheter for millionene rådmannen har foreslått hentet inn ved å øke skattesatsen fra 5,5 til 6,0 promille for verker og bruk. Men også det har holdt hardt fordi Frp ønsker penger til å kunne styrke flere politiske områder og saker.

– Landbruksnæringen er viktig for Alta, og vi ser at den sliter med en presset arealsituasjon. Derfor setter vi én million kroner til tilskudd til landbruksformål/nydyrkingstilskudd for 2018. Dette for å kompensere for sentrumsnært jordbruksareal som går tapt til utbyggingsformål. Landbruket i deler av Alta er i vekst, og i sentral-Alta er det press på arealene. Vi ønsker ved denne satsingen å stimulere til fortsatt satsing og utvikling i landbruket, forklarer Mikalsen som også er partiets landbrukspolitiske talsmann.

Stopper lærerkutt

Selv om Frp innrømmer at det er et svært stramme økonomiske rammer, og dermed få muligheter til å prioritere nye tiltak, eller tiltak og tilbud ut over rådmannens innstilling, har Frp flyttet på 14, 8 millioner kroner i forhold til rådmannens budsjettforslag.

Altaposten har gått gjennom Frp-forslaget til budsjettet og presenterer her de viktigste postene som det er brukt penger på:

  • Kutt i lærerstillinger. Rådmannen har foreslått et generelt kutt i lærerstillinger på til sammen 2.4 millioner kroner i 2018. Frp peker på at et er uheldig å bruke lærerkutt for å saldere på budsjettet, og FrP foreslår å fjerne dette kuttet.

  • Økt vedlikehold av veier. Vedlikeholdsetterslepet på vei har økt de siste to årene. Det samme gjelder vedlikehold på bygg og vann/avløp. For å utligne noe av etterslepet på veier foreslår vi å øke vedlikehold med 1 million kroner i 2018.

  • Fysioterapi/legekontor i distriktene. Frp vil ikke legge ned legekontortjenesten i distriktene, som har en kostnad på 300 000 kroner. Partiet legger også inn en ekstra ressurs til fysioterapi på 400 000 kroner og begrunner det med at fysioterapitjenesten er en viktig for å få ned sykefraværet.

  • Livsglede eldre. Rådmannen foreslår å kutte 500 000 kroner i budsjettposten livsglede eldre. Denne mener vi er feil å kutte, da den har en positiv effekt.

  • Driftstilskudd SISA. Partiet argumenter for at SISA gjør en viktig jobb for veldig mange i Altasamfunnet og setter stor pris på arbeidet. Alta FrP ønsker å styrke driftsbudsjettet til SISA med 500 000 kroner, slik at dem kan få en bedre forutsigbarhet i forhold til grunnbemanningen.

  • Støtte til SarvesAlta. Alta FrP ser på alpinsenteret som et svært viktig fritidstilbud for både barn, ungdom og voksne. I tillegg blir det større aktivitet med turisme om vinteren, og SarvesAlta sitt tilbud vil være med på å gjøre Alta kommune til en attraktiv by, mener partiet.

  • Kåfjord sykehjem. Sykehjemmet i Kåfjord er vurdert nedlagt når omsorgssenteret står ferdig. Det vil ikke skje før om et par år, og FrP ønsker å forholde seg til dette. En videreføring av sykehjemmet har en kostnad på 7 millioner kroner per år.

– Vi vil gå inn med en årlig driftsstøtte til SarvesAlta på 500 tusen kroner for de neste to årene. Driftsstøtten forutsetter at SarvesAlta stiller anlegget til disposisjon en gang i året for barneskolene i Alta, slik at dem kan ha en aktivitetsdag. Detaljene i avtalen mener vi kommunestyret bør overlate til rådmannen, forklarer Odd Erling Mikalsen.

Har finansiert tiltakene

Fra partiet som sier at de er for folk flest understrekes det at utgiftsøkningen er finansier med reelle kutt eller inntekter. Her er det både kutt i konkrete stillinger, kutt i reisebudsjett og nye inntekter fra blant annet havbruksfondet som forventes å gi minimum seks millioner kroner.  I tillegg vil Frp dempe gjeldsbelastningen ved å selge unna kommunale bygg som ikke er i bruk, noe som også vil gi en positiv gevinst på driftsbudsjettet når driftsutgiftene til byggene kan fases ut. Frp gjør opp budsjettet for 2018 med et netto driftsresultat på 1,6 prosent, det samme som rådmannen har i sitt forslag.

– Det aller viktigste er at vi har stor tro på omstillingstiltakene som nå er igangsatt og som tverrpolitisk er prioritert.  Det ansees som usikkert hvor stor effekt det kan få i 2018. Men for å synliggjøre vår forventning legger vi inn en budsjetteffekt på fem millioner kroner i 2018. På sikt må vi forvente en effekt på minst 50 millioner, heter det i budsjettdokumentet til Frp førdet leggtes til:

– For å klare å gi gode tjenester innen helse og sosial, og oppvekst fremover, i tillegg til at gjeldsnivået øker kraftig, så er vi nødt til å lykkes med dette prosjektet.  Det er heller ingen tvil om at det høye sykefraværet i kommunen i stor grad er årsaken til de økonomiske utfordringene vi står ovenfor.

FLYTTER 14,8 MILLIONER: Her er Frp-budsjettet for 2018