(Men i dag gratulerer også staten, se nederst i saken).

Hun er kjent som politiker og leder for oppvekst og kultur i vår kommune, men i dag gjorde Hilde Søraa seg kjent for å gå i kofte. For første gang.

Vi så hun fikk både bekreftende og småmisunnelige blikk for den stilrene kystdrakten sin.

I talen for dagen - det er 6. februar og samefolkets dag - sa Søraa at barna i salen må huske at før så feiret man den ikke.

– Dere er oppvokst med nasjonaldagen, men det har ikke alltid vært sånn. Det må vi huske, at dagen vår er ingen selvfølge, sa hun.

Altas rolle

Søraa var nøye på å understreke Altas betydning for samisk liv. En av de største samiske byene og bestandig like dagsaktuell i samisk utvikling, sa hun.

– Dagens feires i store deler av Norge, og er spesiell fordi den feires i flere nasjoner, på tvers av landegrenser, minnet Søraa om.

Vargsundkofta

– Det er Bente Sjursen som har sydd kofta mi. Vi er i slekt, og jeg pleier for enkelthets skyld å kalle henne søskenbarn, sa Hilde etterpå.

– Det fins ingen egen kofte for Vargsund, men jeg kaller den det likevel, sier Hilde, og viser oss et svært gammelt fotografi. Så gammelt at de tre personene på bildet er meget alvorlige, slik man jo skulle hos fotografen. I midten sitter hennes farmor kledd i kofte, og Hilde sin er sydd etter denne.

– Den er hentet fra ulike kofter, men aller mest fra min farmors, sier den stolte eier.

Ble fornorsket

Først etter hans død fant Hilde og dem ut at faren hennes hadde samisk som morsmål. Men at han ble veldig fornorsket da han vokste opp.

Det er godt å finne tilbake til røttene, og være åpne om dem, bekrefter Søraa.

– Jo, det føltes som å være hjemme her i dag. Før talen for dagen var jeg spent, og gledet meg til å vise fram min identitet, sier hun.

Grattis fra Sanner

– Gratulerer med dagen til alle samer, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

– Den samiske kulturen er en del av den norske kulturen – denne dagen er derfor viktig for Norge. Det er fint å se at så mange markerer Samefolkets dag, sier han.

Kystdrakten «Vargsunddrakten». Foto: Arne Hauge