Det viser rapporten fra skjellprøveprosjektet, men Alta laksefiskeri interessentskap (ALI) lar ikke freden senke seg uten videre.

– Det er bra at tallene går ned, men vi må ikke miste fokuset på den genetiske utfordringen laksestammen står overfor, sier daglig leder Tor-Erland Nilsen. Tre prosent innslag er gjerne tre prosent for mye når stammen er truet, mener ALI.

Akkumuleres i fjorden

Nilsen påpeker at tallene fra NINA viser at den rømte oppdrettslaksen i stor grad kommer opp i elva etter å ha tilbrakt ett år i sjøen.

– Det betyr i praksis at rømt oppdrettslaks akkumuleres i sjøen og blir et eget depot av laks som ikke hører hjemme i verken fjord eller vassdrag. Tidligere har vi sett at oppdrettslaksen kommer opp etter både ett, to og tre år, så problemet forsvinner ikke, selv om vi ikke har hatt store rømminger i 2015, sier Nilsen.

Han mener det er viktig at ALI og politikerne beholder den kritiske sansen, selv om tallene svinger.

– Det er en langsiktig kamp for en verdifull laksestamme. Tallene i juni skremte oss alle og det er en sunn refleks, fordi altaværinger skatter elva veldig høyt. Det betyr at ingen heller vil akseptere slendrian fra havbruket, sier Nilsen

Tallene kraftig ned

Bak samarbeidsprosjektet om skjellprøver står både NINA, Grieg Seafood, Cermaq, NRS, ALI, Vest-Finnmark jeger -og fiskerforening, Statkraft og Fiskeridirektoratet. Det er NINA som står for selve gjennomføringen, som har skjedd under både sportsfisket og høstfisket.

For Altaelva er dette særdeles godt nytt sammenlignet med årene før.

– I Altaelva er beregnet årsprosent for 2015 på 2,5 %, noe som er betydelig lavere enn for 2013 (10,6 %) og 2014 (6,8 %). Tilsvarende var beregnet årsprosent i Repparfjordelva betydelig lavere i 2015 (2,6 %) enn 2014 (7,9%), heter det i en pressemelding fra samarbeidspartnerne.

23 oppdrettslaks

For Altaelvas vedkommende ble det i sommer levert inn 944 skjellprøver av 2.734 sjøvandrende laksefisk fanget under sportsfiske i Altaelva.

– Av disse var det 797 laks. Av disse skjellprøvene fra laks ble 766 bestemt til villaks, 23 ble bestemt til oppdrettslaks, heter det. Tallene viser denne gangen at det var mer oppdrettslaks tidlig i sesongen, men det avtok. Dette avviker sterkt fra tidligere år da det ble tatt mer oppdrettslaks om høsten.