– Jeg vil gi Altapostens julestjerne til Aud Ellinor fordi hun er så fantastisk til å stille opp for de som trenger det. Hun har engasjert seg for andre som ikke har det så enkelt. Hun bryr seg bare om andre, og ikke seg selv, forteller Evelyn Thomassen.

– Jeg har ikke en kjedelig dag, men føler meg langtfra som noen superhelt. Jeg liker å hjelpe, og det gir meg mye selv å ha denne kontakten med andre, sier Aud Ellinor.

Nå er det ikke helt riktig å si døgnet rundt, for Aud har faktisk sin tid – to timer hver ettermiddag. På dette tidspunktet vet alle at de ikke skal ringe henne om kjøring, eller lignende. Men ellers er hun tilgjengelig på telefon, enten det gjelder tjenester eller kjøring.

Da hun ble syk for noen år siden, var det ingen nåde for Aud Ellinor Larsen i Øksfjord. Hun måtte rett og slett ta tak i livet sitt. Aud var blitt alvorlig syk som en følge av langvarig alkoholmisbruk, og for å overleve måtte hun gjennom en hel snuoperasjon. Nå bruker hun tiden sin på å hjelpe andre som sliter.

Gjennom Mental Helse og Møteplassen stiller den utdannede helsefagarbeideren opp – alltid med godt humør.

– Aud hjelper alle, særlig rusmisbrukere. Hun kjører dem – og det er henne de ringer til om de har en syk mamma borte og trenger hjelp for å komme seg dit. Hun kjører hvis noen skal til spesialist i Alta eller Hammerfest. Hun baker også kaker til dem til jul – julebrød og julekaker, og hjelper folk med å vaske, forteller Evelyn.

– Det er ho Aud alle ringer til. Vi har jo ikke drosje her, men de ringer alle til «ho Aud». Jeg er imponert over hvordan hun stiller opp, med redusert helse selv, legger Evelyn til.

Barndomsvenninnene Evelyn og Aud er begge fra Klubbnesvika på andre siden av fjorden.

– Det er flott og rørende at andre legger merke til det jeg gjør. Man føler en tilhørighet med andre som sliter. Det kan være folk som ikke har familie, som sliter med rus med det kan også være sykdom og ensomhet de sliter med, sier Aud Larsen.

Hun er selv bruker av Møteplassen, og jobber i kafeen hver dag, baker, selger lodd og ordner til felles måltider.

I år hadde ikke Møteplassen fått penger i budsjettet fra Loppa kommune. Aud bestemte seg for å ta ordet i ordførerdebatten.

– De snakket mye om å satse på unge og eldre. Men jeg sa at det er ingen som snakker om de som bor her, som ikke har det så bra. Mange visste ikke engang hva Møteplassen var. Så fikk vi penger til julebord, forteller hun.

For Aud ble mandag en veldig følelsesladet dag. Først fikk hun julestjernen, og samme dag et flott kort fra kirka, der hun har vært i praksis.

– Det var veldig rørende, så jeg satt med tårer i øynene. Jeg er glad. Jeg har aldri en kjedelig dag, sier Aud Larsen.