Flertallet i Alta kommunestyre gikk derfor for et samarbeid med Tromsø om 110-sentral, det vil si nødmeldingstjeneste for brann.

Vedtaket ble gjort mot 12 stemmer, ettersom også Høyre valgte å stemme med posisjonen i denne saken.

Sparer 1,5 mill

Rådmannens hovedbudskap, da han orienterte om 110-sentralen, var at  Alta kommune kan spare halvannen million på samlokalisering i Tromsø. Avstandene er like mellom Alta, Tromsø og Kirkenes, men å velge Tromsø vil gi et mer robust tilbud enn å velge Kirkenes, sa rådmannen.

Venstres Trine Noodt mente innstillingen bryter med Stortingets intensjon om felles lokalisering av brann- og redningssentraler, men fikk motbør fra SVs Otto Erik Aas.

Solidaritet med Kirkenes

Senterpartiets Jan Martin Rishaug mente Alta kommune bør gå inn for Kirkenes i solidaritet med alle de andre kommunene i Finnmark.

– Her ønsker tydeligvis Arbeiderpartiet å sentralisere, og hvis man virkelig skal bare spare penger, kan man kanskje ha en egen sentral for hele Nord-Norge og legge den til Bodø.

Ap sto på sitt.

– Vi skal gjerne støtte Kirkenes, men vi har ikke råd til den halvannen millionen som det vil koste å velge Kirkenes, for ikke å snakke om  den utfordringen vi får med å klare å utdanne nok folk til en slik sentral, svarte Aps gruppeleder Ole Steinar Østlyngen, som støttet innstillingen fra administrasjonen.

Samlokalisering

Raymond Londal i Venstre minnet om at Stortinget har sagt at politiets operasjonssentral skal samlokaliseres med brannvesenet  sin operasjonssentral. Han slo fast at Ap og KrF har inngått et forlik i denne saken.

– Hvis Stortinget har bestemt at 110-sentralen skal ligge i Kirkenes, så har vel ikke kommunestyret noe med denne saken i det hele tatt, svarte Otto Erik Aas.

Ronny Berg fra Frp sa seg enig med Aas i at beredskap er viktig og at 112 og 110-sentralen derfor burde bli i Finnmark, så får man bygget opp et fagmiljø.

– Jeg håper vi kan stå samlet i Finnmark og ikke bare se på Altas økonomi, sa Berg, men fikk altså flertallet mot seg.